I wish I was a punk rocker.

2008-01-25

Kujon går med kniv, soldat med gevær

Nåmmen så cyklede man ned af Søgaderne i stiv kuling på bedste beskub med P1 Debat i ørene, hvor man kunne høre en debat i kølvandet på al kniv-hysteriet, der har plaget landet de sidste par uger. Det var Socialdemokraternes Karen Hækkerup og den konservative Tom Behnke, der debatterede, hvorvidt man skulle udnytte mediepostyret til at indføre et totalt forbud mod enhver slags knive. Meget foruroligende var det at opleve, at det var hos den konservative Tom Behnke – som tidligere har markeret sig ved fx at henvise til Gud for at begrunde sin modvilje mod at ligestille homoseksuelle – der i denne omgang måtte agere fornuftens stemme. For det var virkelig en sørgelig omgang populisme, Hækkerup her præsterede.

Hun foreslog et totalt forbud mod enhver slags knive. På den måde kunne man nemlig komme knive helt til livs, mente hun. Herimod indvendte Behnke meget rimeligt, at de knive, der bliver brugt til at stikke folk ned, i forvejen er ulovlige, og at de knive, som p.t. er lovlige (og som Hækkerup altså vil have forbudt) ikke bliver brugt til kriminalitet. Der er tale om schweizerknive, fiskeknive og andet uskyldigt, som folk bruger i deres hverdag og som ofte er foldeknive, der langt snarere ville folde om egne fingre, hvis man skulle forsøge at stikke nogen med dem. Ved at forbyde den slags knive – evt. kun i et bestemt tidsrum – gør man helt tilforladelige mennesker til kriminelle, men opnår til gengæld ikke at gøre noget over for de folk, der begår knivstikkerierne.

Jowjow, det var da meget godt, svarede Hækkerup. Men det var ikke det, der "var spørgsmålet", som hun med vanlig politikerudenomssnak sagde. Hun syntes, at det var et godt signal at sende, hvis man helt kunne forbyde kniv. Det havde politiet også bedt om, mente hun. Det havde politiet imidlertid ikke alligevel, kunne Behnke oplyse, og man havde i øvrigt også i Norge lavet en undersøgelse, der viste, at et totalt knivforbud ikke gav den ønskede effekt, men bare førte til at kriminalisere folk, der af helt legitime årsager havde hobbyknive og den slags på sig. Nuvel, svarede Hækkerup. Men skulle vi alligevel ikke bare prøve at forbyde alle knive? Bare som en prøve? Et prøveforbud mod kniv. Så ville det sikkert alt sammen blive meget bedre.

Hvad skal man dog stille op med den slags? Populisme af værste skuffe. Der var et knivdrab, som blev meget publiceret i medierne og som der var bred folkelig opbakning om at fordømme, og straks forsøger politikerne at fange stemmer ved at ride med på folkestemningen og foreslå forbud og stramninger. Og de lader sig ikke anfægte af, at deres tiltag ikke med rimelighed kan forventes at gøre livet bedre for nogen. Nu var det Hækkerup, der førte sig mest tåbeligt frem i netop denne debat, men ellers plejer de Konservative med justitsminister Lene Espersen at stå for de værste forsøg på at afvikle retssamfundet. Særligt pinligt blev det for et par uger siden – umiddelbart efter knivmordet – da Espersen sædvanen tro var hurtig til at ivre efter ekstrabeføjelser til politiet og indskrænkninger af borgernes retssikkerhed — så hurtig, faktisk, at selve politiet måtte minde hende om den uheldige tendens i hendes fremfærd. Informationsschef i Københavns Politi, Flemming Steen Munch, udtalte i den forbindelse:

»Vi har haft en del isolerede hændelser over en kort periode, men det betyder ikke, at udviklingen går i en helt forkert retning. Jeg får nok bank for at sige det, men det er, som om der har sneget sig en tendens ind blandt politikerne til at lovgive på baggrund af enkeltsager …

Vi skal også tage hensyn til borgernes retssikkerhed. Det går ikke, at hele København ender med at blive én stor permanent visitationszone.«
Pin-ligt!

Og lovgivning ud fra enkeltsager er hele kernen i problematikken. Ja, selvfølgelig er det forfærdeligt, at en uskyldig mand er blevet stukket ihjel, og man forstår godt den sindsoprivelse, det vækker hos mange, men det duer bare ikke, at politikerne lader sig rive med og udnytter denne kortvarige folkestemning til at få trumfet et eller andet uovervejet igennem, som aldrig ville være gået igennem på et tidspunkt, hvor folk var mindre affektprægede. Faktum er – og det vil i dette tilfælde sige, at tal fra Københavns Politi viser – at der ikke er en stigning i antallet af anmeldte knivoverfald. Der er ikke noget større problem nu, end der altid har været. Men medierne gør mere ud af de problemer, der er – folk får kort sagt slynget mere "knivmord!!!" i ansigtet – og derfor forekommer det voldsommere nu end før. Dette er kedeligt nok i sig selv, men det virkeligt sørgelige er, at langt flere politikere i dag er af en så ringe støbning, at de ikke har nogen skrupler ved at udnytte en sådan kortvarig folkestemning til at gennemføre uovervejede og skadelige lovforslag i et forsøg på at høste en håndfuld stemmer. Det er ulækkert at se på!

Ingen kommentarer: