I wish I was a punk rocker.

2007-03-04

Mere ungdomshus

Der er sagt og skrevet meget i sagen om Ungdomshuset, hvoraf det meste ikke er værd at læse. Derfor har jeg her samlet et par links til nogle af de mere læsværdige sager til dem, der måtte have lyst. Dem, der er trætte af hele fadæsen og hellere vil læse mere trivielle sager kan hoppe en sides penge ned.

Først vil jeg fremhæve modkraft.dk, der i disse dage er omdannet til art newsticker for nyheder relateret til situationen omkring Ungdomshuset. Den er værd at checke jævnligt, hvis man vil holde sig opdateret.

Dernæst vil jeg fremhæve et glimrende blog-indlæg hos mavepusteren, der berører en række aspekter, jeg også har undret mig over. For det første det, at hvor Nørrebro i medierne fremstår som én stor borgerkrig, så ser virkeligheden altså ret anderledes ud. Nu har jeg (i andet ærinde, i øvrigt) befundet mig på Nørrebro de sidste tre dage i træk, og jeg har ikke så meget som været tæt på at komme til skade. Jovist, der var da politibiler og bål på gaden, men ikke noget, der ligner en krig; medierne beretter om fire småsårede, og det mest ubehagelige, jeg oplevede, var en øl, der blev hældt ud fra et vindue på fjerde sal, som jeg kom gående. Adbad. Men det er jo det sædvanlige problem med, at medierne (og ikke mindst TV2 Njuuus) har interesse i at fokusere på det mest spektakulære. Lur mig om ikke, den famøse molotovcocktail har ramt den stakkels hollændervogn de første 100 gange på min 14''-skærm, medens en demonstration som denne ikke har nær så stor interesse. Det er selvfølgelig ikke svært at forstå motivationen bag, men det tjener desværre til at give Hr. og Fru Danmark et misvisende billede af forholdene.

For det andet så kan man undertiden som almindelig borger undre sig over, om grundlovens tale om, at "ejendomsretten er ukrænkelig" (§73) "boligen er ukrænkelig" (§72, tak Juravang :) kan tilsidesættes efter forgodtbefindende af politiet, når det kommer til "socialistiske ballademagere". Læs også en forsvarsadvokats oplevelse af grundlovsforhøret, hvor folk tilsyneladende fængslesmå og få.

Og så er der nogle særdeles forstandige folk på aktivist.nu, der har skrevet en lille, men uhyre fornuftig kommentar til de sidste dages begivenheder, hvor de bl.a. påpeger, at det vi har set i medierne ikke primært er unge, der er sure over at miste et ungdomshus og derfor med koldt overlæg futter biler og skoler af, men snarere mange forskellige marginaliserede grupper, der får afløb for længe opsparet frustration over et samfund, der bliver mindre og mindre rummeligt og i stadigt stigende grad stigmatiserer enhver afvigelse fra et småborgerligt, liberalistisk ideal. Det forklarer også så udemærket, at man på Nørrebrogade de sidste par nætter har set mange andre end klassiske "ungdomshusbrugere" - herunder ikke mindst en god del etnere, som givetvis aldrig har sat deres ben i Ungdomshuset.

Dagen har dog budt på ét lyspunkt, nemlig at fonden Jagtvej 69 vil arbejde for at købe et ungdomshus alligevel. I en situation, hvor hovedstadens politikere gang på gang har demonstreret deres historieløshed og mangel på forståelse, er det forløsende at se, at der faktisk findes folk, der er rede til at påtage sig et ansvar, når andre svigter deres. For dette udnævner jeg hermed advokat Knud Foldschack til dagens mand i skysovs. Han har i mange måneder utrætteligt slidt med det utaknemmelige job at mægle mellem barnagtige politikere og uorganiserede børn - og selv når situationen ser mest håbløs ud, bliver han ved og ved og ved og ved. Hatten af for Knud - hvis bare der var flere som ham.

Det må vist være en sides penge. Her kommer den lovede trivia:
Jeg har fri fra hotellet i denne weekend - til gengæld står den på FADL-vagter. Jeg har fået halv-fast tilknytning til en pædiatrisk afdeling på Riget, og jeg må sige, at jeg er ret begejstret over stedet. Der er lyst og pænt og personalet er flinke og imødekommende. Og ikke nok med det, men her i nat ved fire-tiden var der friskbagte boller! Hvad mere kan man ønske sig? Dertil var mine øren ved at falde af, da en svensk sygeplejer, der er ansat på afdelingen, spontant udtrykker en nuanceret og velovervejet holdning til sagen omkring Ungeren. Hvad giver I mig? Jojo, der er ikke noget, der er så skidt, at friskbagte boller og forstandige svenskere ikke kan bøde på det.

Men nu må jeg smutte, for FADL-tjansen kalder igen, og i morgen står den på biokemirapport ...

4 kommentarer:

Peter Juul sagde ...

Gode hr. Pinnerup,

Nu skal man jo også passe på ikke at falde i den anden grøft, og jeg synes nu nok at Modkraft har lidt svært ned at nuancere sig - bare i den anden ende af skalaen.

Ne'ertheless, så er det her ikke USA, og her i landet har politiet faktisk lov til at ransage uden dommerkendelse, hvis der er alvorlig risiko for, at fuglen ellers er fløjet. Og det har der jo været i disse ransagningssituationer. (Ransagningen skal selvfølgelig godkendes af en dommer bagefter). Ja, politiet havde en mindre heldig episode med at sparke døren ind og råve omkring på et værested for psykisk udsatte, og det var ikke så smart - men ellers er der vel ikke så meget at udsætte på ransagningerne.

Allan sagde ...

Politiet formåede også at anholde alle fra et psykiatrisk udsatte som du påstår. Og det kan godt være dette ikke er usa og ejendomsretten kan bøjees i alle vinkler, men det ses jo ikke på højrefløjens argumenter mod huset, gør det?

Peter Juul sagde ...

Jamen, Allan, der er slet ikke tale om at bøje ejendomsretten. Der er tale om, at loven her i landet siger, at politiet kan ransage uden dommerkendelse, hvis der er alvorlig risiko for, at fuglen er fløjet, hvis de venter.

Synes du virkelig, at det er et problem?

Rasmus U. Pinnerup sagde ...

Gode Rågbamse

Jeg har virkelig svært ved at se, hvordan Modkrafts løbende nyhedsopdateringer udgør nogen "anden grøft". Modkraft har et andet sigte end TV2 News og de øvrige kapitalmedier, og tjener glimrende til at supplere disses endeløse sansestorm med korte, koncise oplysninger, der ikke er indsmurt i sensationalisme og undertrykt voldsfascination.

Hvad angår ransagninger uden dommerkendelse, så har politiet rigtignok fået lov til det med en eller anden gummiparagraf - men det skriger da alligevel til himlen, at man med en sådan lov forringer Grundlovens retsgarantier og så nærmest bruger den i flæng. Og det er ikke bare på et værested for psykisk udsatte - disse ransagninger, som kun er hjemlet undtagelsesvist, er forekommet igen og igen de sidste par dage. Læs f.eks. om ransagningen af Folkets Hus. (av av farlig, PDF!)